Varför?

En av de stora anledningarna till varför det är så populärt att titta på sport i grupp och med fördel i miljöer där det serveras mat och alkohol har lite samma anledning som varför tävlingssport är intressant över huvud tagen. De som tävlar i sport, oavsett det är i fotboll, löpning eller tennis, gör det inte mot sig själva, för vore det så så hade de aldrig ställt upp i nervpåfrestande tävlingar som sänds i TV från första början. Det är en djupt liggande instinkt i människan att vilja vara bäst, att vinna över konkurrenter och få uppmärksamhet som en mycket lyckad idrottsman och därmed människa.

De flesta av oss har dock inte möjlighet att bli bäst i sport, eller så orkar vi inte lägga ner det engagemang som krävs. Vad som å andra sidan kräver väldigt lite engagemang i förhållande till vad elitidrottarna lägger ner är att stödja en viss idrottsman/lag. På så vis blir man själv en del av dennes framgångar och man hävda sig som en framstående människa varje gång det lag eller den idrottsstjärna man supportar vinner.

Gemenskapen mellan människor som stödjer samma sportstjärna/lag blir stor när det är tävlingsdags och gemenskap ihop med tävlingsinstinkt och alkohol skapar massor av starka känslor, såväl positiva som negativa. Människor verkar älska att sätta sig själva i lag – vi och de – och detta är aldrig så tydligt som när stora idrottstävlingar går av stapeln. Man får mycket mer utlopp för detta i sportsbarer gentemot hemma i sin egen soffa.

Ökad spänning

Att se sport bland människor med samma intresse som en själv ökar spänningen. Man triggar igång varandra och är man anhängare av olika tävlande så blir prestigen enorm. Man vill vinna till varje pris! Detta blir tydligt också när man reser utomlands och det pågår en landskamp där ens eget land tävlar. Även om man inte är särskilt sportintresserad och i normala fall inte har något favoritlag, så är man nästan alltid supporter av sina egna landsmän. Under fotbolls-VM, t ex, sitter turisterna som spikade framför turistparadisens barer och kaféers utdragna TV-apparater för att följa tävlingarna – även de som hemma aldrig sätter sin fot i en sportsbar. Om Sverige vinner en match så går plötsligt alla turistande svenskar stolta omkring i blågula tröjor för att visa att de minsann tillhör det fantastiska land som tog hem segern i dagens match. Sport förenar, men skapar också en hel del spänning mellan människor och det är väl balansen mellan båda dessa komponenter som är så attraktiva för människan.