Sportsbarer genom tiderna

För att kunna prata om sportbarer ur ett historiskt perspektiv så måste vi börja med barer i allmänhet. Vad definierar en bar? Man får väl villigt erkänna att det är de alkoholbaserade dryckerna. En social mötesplats utan alkohol kallas väldigt sällan för bar. Ordet bar kan innebära två saker, antingen området i en taverna/pub/restaurang där drycker blandas och serveras, men också hela stället om det går ut på att servera just alkoholhaltiga drycker.

De första barerna, med syftet att samla människor, servera dem mat och dryck (gärna alkoholhaltiga) och ibland också bjuda på viss underhållning, kom förmodligen till i Italien under romartiden. Eventuellt har det funnits liknande inrättningar även tidigare och i andra kulturer, men det är inget man har bevis för.

Pubkulturen är idag en fundamental del i många länder, det är i dessa man samlas för att socialisera, diskutera, uppdatera sig inom politik, sport och skvaller. Det är i baren många varvar ner efter långa arbetsdagar, spenderar sina annars ensamma stunder eller lär känna sin framtida make/maka. Mycket sker i världens pubar och en vedertagen uppfattning är att många världsomvälvande politiska beslut i västvärlden har fattats i uppsluppna samtal över en öl eller ett glas vin.

De länder med mest framträdande pubkultur är Storbritannien, Irland, USA, Australien, Nya Zeeland och Kanada. Men även i länderna kring Medelhavet, som Spanien, Italien och Grekland spenderas mycket tid i städernas och byarnas barer.

Sportsbarer idag

Sportsbarerna som de ser ut idag etablerades i våra kulturer i samband med att man började sända sportshändelser på TV. Många hade inte råd att skaffa egna TV-apparater, men ville utnyttja möjligheten att följa de stora sportshändelserna utan att närvara. TV:n öppnade upp för denna möjlighet och de barer som skaffade TV-apparater blev snabbt fullsatta så fort de visade en populär fotbollsmatch el.dyl.

Inom kort fastställdes sportsbarskonceptet, vilket var ett effektivt koncept för att locka besökare till sin bar. Vissa sportsbarer höll sig neutrala medan andra, som kanske drevs av sportsentusiaster, blev mötesplatser för särskilda laganhängare. Var man t ex ett hängivet Manchester United-fan så blev det extra roligt att se deras matcher över en öl, eller fem, ihop med likasinnade.

De flesta pubar blir idag till sportsbarer vid särskilt stora sportshändelser, som vid OS, VM i fotboll eller friidrott och US Open i Tennis. Dessa event engagerar i stort sett alla och är trevligt att antingen följa exalterat från sin barstol, eller ha på i bakgrunden medan man socialiserar med sina vänner över after-work-drinken.