Olika länder

Sverige

Vi svenskar ser mycket sport hemifrån vår egna bekväma soffor, där vi laddar upp med de drycker och snacks som vi föredrar. Detta är ett billigare och många gånger lugnare sätt att njuta av intressanta sporthändelser och tittar man på grund av ett gediget intresse för sporten så får man mer ro på detta vis. Men sport är i de flesta kulturer ett koncept som för människor samman och många grundar sitt sportintresse på ett socialt behov som sportsbarerna fyller. Sportsbarerna ökar i Sverige, i takt med intresset för konceptet och i storstäderna, särskilt under sommaren är sportsbarerna i städerna välfyllda under intressanta matcher.

Storbritannien och Irland

Ingenstans i världen är sportsbarskonceptet så etablerat som i Storbritannien och på Irland. I varje kvarter finns en sportsbar, såväl på landsbygden som i storstäderna, och dessa har i regel ett återkommande klientel – stammisarna. Många sportsbarer på de brittiska öarna har ett tydligt engagemang i en särskild sportklubb och behovet av att hävda sina favoritlag här är stort. Huliganism, där fansen till de stora fotbollslagen super, vandaliserar och slåss mot varandra är mer utbrett här än någon annanstans och de stora idrottsstjärnorna ses upp till som gudar. För att finna gemenskap ute i barlivet är det enda som behövs ett uttalat intresse för ett särskilt fotbollslag, gå bara inte in i fel bar vid fel tillfälle.

USA

Amerikaner är mycket sportintresserade och högljudda. Vad som skiljer USA från Storbritannien är att amerikaner i regel inte är fullt lika aggressiva och fotbollshuliganism är inte i närheten lika utbrett, detta har förstås att göra med att fotboll (soccer) inte är en lika stor sport i USA som den är i Europa. När det gäller amerikansk fotboll brukar nivån skruvas upp mer.

Medelhavsländer

I länderna vid Medelhavet är intresset för sport väldigt stort, särskilt för fotboll – i vanlig ordning.  De spanska och italienska fotbollslagen tillhör världseliten och nästan alla engagerar sig i hur det går för dem. Även greker är mycket intresserade av att titta på sport, även om deras lag kanske inte är lika framgångsrika. Barkulturen skiljer sig både från den som finns i Sverige och den i USA och Storbritannien, kring Medelhavet är gränsen mellan kafé och bar mer suddig och alkoholregler mindre strikta. Detta verkar konstigt nog ge en något lugnare atmosfär i barerna.